27 Haziran 2008

GOOGLE ÇOCUKLARI


Merhaba,
Küçük çocuğu olanlar bilir, anneleri bilgisayar başına geçince, onlarda hemen annelerinin kucağındaki yerlerini alırlar. Anneleri bir an kalkarsa hemen fırsatı değerlendirip, başlarlar nette sörf yapmaya. Ya da rastgele karıştırıp, deneme yanılma usulü bir şeyler öğrenmeye.

Musti'min, Google'da arama yapabildiğini bir kaç hafta önce fark ettim. Arabalara aşırı meraklı, konuşmayı öğrenemeden, araba markalarını ezberleyen oğlum, meğer Google'da araba markalarını yazıp araba resimlerine bakıyormuş. Mesela "bmw" ya da "bmc" marka arabalara bakmak istiyor, Google'a aynen şu şekilde yazıyor, "bcm" :) ya da "bwm" :). Görsel arama yapmayı da sanırım biz yaparken izleyerek, öğrenmiş olmalı.

Bunun yanı sıra, sıralı işlem gerektiren bir çok oyun, program vs. kullanabiliyor. Her ne kadar bilgisayarda oyun oynamak tasvip etmediğim, ancak kontrolümde çok sınırlı bir şekilde izin verdiğim, aktivite olsa da, abileri oynarken, eğer pc yi başıboş bıraktılarsa oyun sitelerinde oyunları deneme yanılma usulü keşfedip, başarılı bir şekilde oynayabiliyor.

Yokluğumu fırsat bilip, Picasa'da resimleri taşıyıp, bir kısmını da sildiğini üzülerek fark ettim. Oysa ki, ben onu "eğitici resim çizim programlarında" meşgul olsun diye bırakıyordum. Bloğumun kontrol panelini bile kurcalıyor, demek oturumumu kilitlemeden pc başından kalkmak yok bundan sonra.