22 Ağustos 2008

3 ÇOCUK + 1 TENTEN


Merhaba,
Evde köpek beslenmesine karşı olmama rağmen, çocuklarımın hayvanlara olan aşırı sevgisi ve gelişimlerine katkıda bulunur düşüncesi ile, bizde yavru bir köpek edindik. Köpeğimiz 45 günlük çok şirin ve akıllı bir yavru, henüz ailemize katılalı bir hafta olmasına rağmen çocuklarımın üzerindeki olumlu etkilerini şimdiden gözlemlemeye başladım. Şimdilik balkonda ona özel yaşam alanında ikamet ediyor. " Çocuk gelişimi ve evcil hayvanlar" konulu araştırmalarımdan edindiğim bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.

"Evcil hayvanlar çocuğun sorumluluk duygusunun gelişmesinde yardımcı olacaktır. Hayvanın kendine bakım veren bir insana gereksinimi vardır. Beslenmesi, gezdirilmesi gibi bakımla ilgili bu işleri çocuk üstlendiğinde, karşılığında hayvanın ilgi ve sevgisini alacaktır. Bu işler aksadığında hayvan huzursuzlaşacak ya da sağlığı bozulacaktır. Özellikle köpeklerin çocuklarla çok iyi dostluk kurduğu bilinmektedir.

Bir varlığın kendine gereksinimi olduğunu, bu bağ ile yaşamını sürdürebildiğini bilmek, çocuğun
kendine güvenini pekiştiren bir durumdur. Ona bakarak birşeyler vermenin, yardım etmenin zevkini tadıp, onu sahiplenerek bağlılık duygusunun farkına varabilir. Hayvanların da hasta olabildikleri ve zaman zaman aşı olmalarının gerekmesi çocuğun yaşadığı deneyimlerle ilgili olarak ona destek olacak ve bu tür durumlarla daha etkin başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Çocuğun hayvanlarla olan ilgisi desteklenmeli ve çocuk korkutulmamalıdır.


Çocuk, evcil hayvana bir şeyler öğreterek, kendi bir şeyler öğrenecektir. Korkularını onun üzerinde deneyerek yenebilir. Böylece çocuk insan ilişkilerinin temelini oluşturan sevmeyi, vermeyi, korumayı ve kendine yeterek bağımsız bir kişi olmayı öğrenir. Fiziksel incelemelerin yapılacağı sırada evcil bir hayvanın varlığının çocukların fizyolojik ve davranışsal uyarılma durumuna etkilerini saptamaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bir çalışmada rutin fiziksel incelemesi yapılan 3-6 yaşlarındaki 23 çocukta, bir köpek olduğu durumda çocukların kalp atışlarının yavaşladığı ve davranışsal stresin ortadan kalktığı belirlenmiştir. Diğer araştırmalar ise evcil hayvanların stresi azalttığını ve duygusal durum ve sosyal etkileşimler üzerinde olumlu etkiler bıraktığını ortaya koymuştur."

Kaynak ve tamamı burada.