20 Kasım 2008

ÇARPIM TABLOSU


Musti, gecenin 23:30 unda, annesi mutfakta ona ılık kakaolu süt hazırlarken, buzdolabının üzerindeki mıknatıslı rakamları eline alır, arada aklına estikçe gelip onlarla oynamaktadır zaten. Birer birer sayıları buzdolabına yapıştırmaya başlar, yapıştırırken de kaç olduğunu söyler. 2- 5- 8 -1......her sayıdan iki tane vardır ve aynı rakamları birbirine bitişik koyar.Sayıları doğru bilmektedir, sadece sıfıra gelince, sıfırın sıfır olduğundan şüphelidir. Sıfıra illa ki 10 demek ister, zaten asansörde de sıfırı hep 10 olarak söyler. Israrla da, anne bu kaç diye sormaya devam eder arada, hala emin olamamıştır sıfır olduğundan , 10 demek ister hep ona....

Rakamlar bittikten sonra, elinde artı ve çarpı işareti kalmıştır, günde belki 10-20 defa ya da daha fazla sorduğu soruyu yine sorma zamanı gelmiştir "anne bu neeeee ?"

Anne, cezveyi elinden bırakıp, minik oğlu ile göz hizasına gelmek için, çömelir ve elindekilere bakar.
Oğlum bu artı işareti, toplama işlemi yapmak için kullanılır, hani hep abilerin yaparken duyuyorsun ya. "hımmm anladımmmm" der Musti. Onu da yapıştırır, diğer rakamların yanına.

Sonra, elinde sadece çarpı işareti kalmıştır, "peki anne, bu neeee" diye sorar tekrar, annesi de o çarpı işareti oğlum, çarpma işlemi yapılırken kullanılır. Hani abilerine her gün soruyoruz ya, 7 kere 8 kaç ? 6 kere 8 kaç eder diye işte o çarpım tablosunun işareti. Mesela 2 kere 2=4 eder, 2 kere 3=6 eder filan, onun gibi işte der. "hımmm anladımmmm" der Musti, her "anne bu neeee" ile başlayan sorusunda verdiği karşılık gibi.Çarpı işaretini de, diğerlerinin yanına yapıştırır.

Ve gecenin bir vakti, hoplaya zıplaya, melodili bir şekilde 2kere2=4 , 2 kere3=6 diye tekrar ede ede odasına gider. Yatana kadar da sürekli bu şarkıyı söyler yüksek sesle. Annesi de peşinden ılık, kakaolu sütünü getirmektedir.

5 yorum:

zehra dedi ki...

şeyma balasıda hıkayeyı okudukca mustıı gozunde canlandırır ve onu yer :))))

Cocukla Cocuk dedi ki...

Ne güzel,Musti matematik öğreniyor, şarkısı da süper

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

senin o meraklı bıdığını yerim ben ,şeker şey...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Nazar değmesin Betül'cüm, afacan çok sevimli.. "hhmmmm anladım" deyişini kafamda canlandırıyorum da, 1000 tane şey de sorsa kızamaz herhalde insan..

Hülya Konar dedi ki...

başrolde musti olsa da ben senin ona konuyu anlatmak için çömelip göz hizasına gelme durumuna takıldım.

eminimki tüm anneler böyledir,ilgilidir,sevgi doludur ancak bu tarz "önemsiz" gibi görünen detaylara herkes dikkat etmez...

çocuğu sevmek başka birşey,sonuçta annenin canından bir parça o , aksi düşünülemez,iddia bile edilemez ama o çocuğun eğitilmesi çok daha farklı birşey.

şarkı gibi tekrar ettiği için aklında kalması çok daha büyük ihtimal mustinin...o yüzden anaokullarında,kreşlerde vb yerlerde ingilizce şarkılar öğretiyorlar.

ne diyim başka betül,şanslı senin çocuklar...